Skogås Centrum

VILKA ÄR DINA DRÖMMAR OCH FÖRVÄNTNINGAR?

FEBRUARI 2020

DANS ÄR MER ÄN BARA RÖRELSE
Det är fantastiskt att se hur dans får barn och ungdomar att växa – deras självförtroende ökar och de blir starkare. För mig är det viktigt att de får ut så mycket glädje som möjligt av att dansa, för många unga har det tufft på olika sätt idag. Jag brukar säga att man inte behöver må bra för att dansa, för vare sig du känner dig ledsen, stressad eller arg så kan du använda dig av det i dansen, och hitta tillbaka till glädjen.

ANDREA BENKÖ, DANSPEDAGOG SOM DRIVER ANDREA BENKÖS DANSKOLA I SKOGÅS RACKETCENTER

NOVEMBER

SKOGÅS ÄR INTE SOM ANDRA OMRÅDEN
Här i Skogås känns det nästan som att alla känner varandra. Många av kunderna jag pratar med har bott här i 20,30 eller 40 år. De har sina familjer och barn här. Det gör att Skogås inte känns som andra områden – det är som en stad i staden där folk umgås och hälsar på varandra i centrum. Det finns så mycket kärlek här!

Jag tror att om man älskar sitt jobb och visar det så får man tillbaka så mycket glädje. Ibland när jag gör små behandlingar, som att fixa till ögonbryn på en kund, så säger de ”Wow vilken skillnad!” efteråt. Det känns så bra. Och det är allt ifrån unga personer till 90 år gamla damer. Till de unga tjejerna som kommer hit brukar jag säga att de själva ska känna efter vad de vill. Inte vad marknaden, andra personer eller vad deras män vill. De är alla redan så vackra och attraktiva – men vill de göra något för sig själva, då kan de göra det. Genom åren har jag fått många stamkunder som brukar säga att de kom-mer hit både för att få behandlingar, men också för att få prata med mig. Att få möta människor och vara social är väldigt viktigt för mig.

RASHA DAOUD, KENZ LASERKLINIK, SKOGÅS CENTRUM

SEPTEMBER

JAG BRUKAR TA HEM SUSHI TILL MINA BARN IBLAND
– Innan jag köpte min restaurag här i Skogås så delade jag en restaurang med en vän i Hässelby. Sen såg jag att den tidigare ägaren skulle sälja denna restaurang, så då köpte jag och nu har jag varit här i tio år. Restaurangen ligger i en ljus och fin lokal som har många fönster, den går bra och vi har många stamkunder. Ofta har vi så mycket att göra att vi inte hinner prata med gästerna, men det finns ett par stammisar som vi brukar prata lite med. I köket jobbar jag, min fru och så har vi en person anställd, så man kan säga att det är ett familjeföretag. Mina barn vill inte jobba här, men de tycker ändå om sushi så jag brukar ta med hem till dem ibland.

JINJYI XU, 45 ÅR, SKOGÅS SUSHI BAR

JUNI

Tårtor, bakelser, smörgåsar och falafel – på menyn i vårt kafé finns något för alla! Tårtorna vi säljer kommer från min kusins bageri på Lidingö, så man kan säga vi är något av ett familjeföretag. Min kollega och vän Imad äger 50% av verksamheten, precis som jag. Vi har känt varandra sedan barnsben då vi studerade tillsammans från grundskola till högskola, och dessutom är våra fruar kusiner, så vi känner varandra sedan länge. Jag skulle säga att 95% av kunderna är stamkunder. Även företag kommer och gör större beställningar av smörgåsar och tårtor varje vecka. Affärerna går mycket bra, kunderna är nöjda och tycker om vårt kafé – det är roligt. I framtiden så tänker vi göra lite mer för vår meny. Kanske köper vi en ugn så att vi kan baka våra egna croissanter, då kommer det lukta nybakat och gott i kaféet.

NASSAR MOHAMED, J&S COFFEE, SKOGÅS CENTRUM

MAJ

När jag kom till Sverige fick jag göra en yrkesbedömning för att visa vilken nivå jag låg
på. Jag fick sy en medeltidsklänning och det var en utmaning. Det var inget jag gjort
innan, men det gick jättebra och är det roligaste jag gjort.

Jag är född och uppvuxen med det här. Min mamma jobbade med design och i Albanien hade jag och mina systrar en butik där vi skräddarsydde kläder. Nu är det snart studenttider och då kommer
många in med egna idéer på klänningar. Det är jätteroligt och jag får göra det jag verkligen tycker
om. Att sy och ändra fina kläder och gardiner och klä om vackra möbler. Jag har vågat testa att göra
nya saker och jag älskar verkligen mitt jobb!

Keni på Kenis syateljé i Skogås centrum

APRIL

Jag är uppväxt i Skogås och bor nu i närheten, så det bästa med att driva butiken är att jag träffar så många människor jag känner igen sedan tidigare. Många kunder som kommer in och handlar har gjort det ända sedan jag tog över för nio år sedan, så jag får följa djuren genom åren, och människorna med.

Jag har alltid tyckt att det är roligt med djur och har nu två katter och en hund. Men när jag växte upp så fick jag inte ha några djur, och sen gick det som det gick!

Nu är det snart ett år sedan jag flyttade butiken till nedervåningen här i köpcentrumet - en mycket bättre placering som gör att ännu fler kunder kommer in med sina husdjur, det är roligt.

Johan Mattsson, Hund & katt Skogås centrum

NOVEMBER

Innan jag började jobba i Skogås centrum visste jag inte så mycket om det och var rädd att det skulle vara lite tråkigt. Men nu har jag jobbar här i ett år och det känns som att vi alla är en familj! Både vi som jobbar här i butikerna och kunderna som kommer in. Nu när jag är mammaledig kommer det fram folk och kramar mig och frågar hur det går och när jag kommer tillbaka. De flesta av våra kunder är stammisar och många kommer till och med från andra områden än Skogås. Det visar att de trivs att handla här och att de får bra bemötande. Jag brukar säga att vi har en kunglig service, haha. Det är alltid bra att ha ett apotek i närheten och de som bor här behöver inte åka någon annanstans för att handla det de behöver. I stället kommer kunder utifrån till oss. Jag älskar verkligen mitt jobb!

Hawjin Khalil, mammaledig och apotekschef i Skogås centrum

AUGUSTI

Innan det började byggas här 1962 fanns bara skog och några sportstugor. Vi flyttade hit 1965 och efter att centrumet invigdes –68 flyttade flera av mina släktingar och gamla skolkamrater hit också, så vi var samlade här allihop. Man lärde känna grannarna och ungarna fick massa kompisar som de fortfarande umgås med i dag. Det var bra sammanhållning då och det är det fortfarande i området. Jag trivs väldigt bra här och vill aldrig flytta från Skogås, det är ju här mitt liv har varit och här jag känner alla. Men det skulle behövas fler bostäder som ungdomarna har råd med, så de inte måste flytta härifrån. Då kan Skogås fortsätta att vara levande. Jag tycker det är viktigt att familjen håller ihop, för den betyder jättemycket för mig.

Solveig G Hägglund, författare till boken Skogås – från torp till förort

MAJ

Alla som bor i Skogås ska inte behöva åka till något annat centrum för att köpa det de behöver. Det ska finnas här. Vi vill hela tiden skapa nya servicetjänster i Skogås centrum och göra kunderna nöjda. De ska kunna köpa och göra det man kan i ett stort centrum även i det här lilla. Jag vill att man ska känna sig som hemma när man kommer hit, det ska vara som en naturlig mötesplats med en bra atmosfär och det är viktigt för att hålla vårt centrum vid liv. Alla som bor här ska kunna umgås med och lära känna varandra. Då känns det tryggare också.

ADAM KAHAMI, ENTREPRENÖR I SKOGÅS CENTRUM

APRIL

Många tycker att det är lite tråkigt här i centrum, men jag trivs bra här. Det är mysigt och det mesta jag behöver finns här. Ibland känns det dock lite stökigt. Om det fanns närpolis och det var mer evenemang här tror jag det skulle kännas både tryggare och roligare. Det behöver ju inte vara hela helgerna, det behövs bara någon timme. Folk tycker ju om att ha lite underhållning eller utställningar att se på i stället för att bara gå rakt in och ut. Vi i PRO brukade ha loppis här i centrum förut och det saknar vi. Då träffades både äldre och yngre och det blev att man spontant pratade med och träffade nya människor. Sådana möten behövs verkligen för att man ska lära känna varandra.

Inger Larsson, pensionär i Skogås

 

FEBRUARI

Blommor är vår grej och vi skulle vilja göra en insats för gemenskapen här. Allt är så uppdelat i samhället, så vår vision är att ha en färgsprakande blomsterfest här i centrum där alla får vara med och utsmycka. I höst när det är mörkt och trist kanske det som behövs som mest. Det blir ett bra sätt att samlas på och träffa andra. Vi tror att man får mer förståelse och tolerans för varandra om man lära känna varandra lite mer. Då får man en fredligare gemenskap. Det finns så mycket elände och hat där ute och man behöver en paus från det och drömma sig bort lite. Blommor är viktiga symboler i alla sammanhang och de följer en genom hela livet, från att man föds till att man dör och till och med efter det.

Caroline Sahlén och Susanne Vogt, florister på Blomsterkonst i Skogås centrum

NOVEMBER

Namnet Katjusja härstammar från Ryssland. Vi ville ha ett namn som förknippas med öststaterna och som symboliserar att det vi säljer kommer därifrån. Min far (partner/medgrundare) var tidigare verksam inom bageribranschen och när det företaget gick i konkurs tänkte vi att vi skulle starta något eget tillsammans. Vi visste inte hur man gjorde, men om man inte vågar testa så vet man inte hur det kommer gå. Nu är vi inne på vårt sjunde år. Folk kommer hit från hela Stockholm och vi levererar äve mat till bland annat Kazakstans och Rysslands ambassader när de har evenemang och tillställningar. Vi hoppas att fler vill upptäcka mat från öst och förhoppningsvis kanske fler svenskar blir intresserade efter fotbolls-VM 2018.

Arthur Dallyn, 27 år, medgrundare till affärskonceptet Katjusja Delikatesser

OKTOBER

Ungdom 142 en plats där du knyter band och får många personliga möten. Det finns alltid något att göra här för kidsen. På gården kan de vara med på olika aktiviteter, få studiehjälp, spela instrument eller spela spel, pingis, kort och ”chilla” med vänner. Det är en trygg punkt för unga i Skogås. Vi vill visa att vi är tillgängliga för ungdomarna där de rör sig. Vi fritidsledare kan i stort sett hjälpa vem som helst med vad som helst – det är en del av vår arbetskultur. Varje onsdag har vi en tjejkväll då i huvudsak yngre tjejer kan komma hit, ta plats och göra saker de tycker är roligt. Alla tjejer mellan årskurs 7 till 9 är välkomna. På senare år har många barnfamiljer valt att flytta hit. Det är många barnfamiljer som flyttar till Skogås. Här kan du leka eller promenera längs vattnet, i skogen samtidigt som du bara är 20 minuter från stan.

Feven Zegai har bott i Skogås i nästan hela sitt liv. Hon är verksamhetsarkitekt på Skolverket, men sedan fem år tillbaka arbetare hon även två kvällar i veckan som fritidsledare på Ungdom 142 i Skogås centrum.

SEPTEMBER

Jag har bott i Skogås i 19 år och trivs riktigt bra. Motorcyklar har alltid varit en viktig del av mitt liv, med långturer på semestern genom Europa förr om åren, men numera blir det mest småturer i närområdet. Kanske till Stenslätten, Vaxholm eller Nynäshamn. Det är många fikaställen på vägen. Mitt andra stora intresse är trädgårdsarbete. Jag har två kolonilotter fem minuters gångväg från lägenheten. En för blommor och en för grönsaker. Det är mycket avkopplande. Som motorcykelåkning, fast på ett annat plan.

Christer Magnusson, 72, jordlottsentusiast och knutte

MAJ

Gerd: Theo är den som spelat längst av oss i familjen. Två tre år ungefär.
Andreas: Det var när jag såg honom spela som jag kände att jag också ville lära mig och
sedan i vår spelar vi hela familjen.
Theo: Jag brukar gå hit direkt efter skolan, äta mellis och spela några timmar innan träningen.
Det blir lite som en förlängd skoldag.
Gerd: Klubben har en fantastisk ungdomsverksamhet och de har verkligen bra koll på
ungarna som är här och många av grupperna har elitspelare som tränare.
Andreas: Hallen ligger ju nära skolan och precis vid centrum och det är exakt sånt här man ska jobba
med för att skapa gemenskap i området.


Gerd och Andreas Mörck och barnen Arvid och Theodor, spelar badminton i Skogås rackethall

MARS

Jag bodde vid Gullmarsplan i elva månader men kände en separationsångest till orten. Jag visste det inte då, men i efterhand kan jag säga att jag var deprimerad och destruktiv mot mig själv. Men jag tog mig ur det och började lägga vikten på vad som är viktigt på riktigt i livet. De senaste två åren har jag fördjupat mig i att ta hand om kroppen och huvudet. Träning och hälsa har tagit över större delen av mitt liv. Det speglas även i min musik. Jag försöker inspirera och motivera andra med min story genom att prata om ångest och depression. Jag är på en motivationsstreak i livet. Jag har hittat en bra klick med vänner och det värderar jag högt. I Skogås finns det bra tighta band mellan människor och jag känner en trygghet här. Jag har hittat mitt tempel själsligt.

David Lager, 31, musik från Skogås

 

 

FEBRUARI

Det finns de som dras till kriminalitet för att de inte ser några andra framtidsval och då måste vi ställa oss frågan varför? Man borde få de goda krafterna som finns i samhället att jobba tillsammans, för vi skapar det samhälle vi förtjänar. Jag tycker att det är jätteviktigt att engagera sig i sitt närsamhälle och vi som butik är med och stöttar föreningslivet på olika sätt. En vision jag har är en plats där ungdomar och föreningar kan samlas, inte bara idrottsklubbarna, för det finns mycket bra kvaliteter här i Skogås och ett rikt kulturliv. Det är många som verkligen brinner för att engagera sig i Skogås och det ger mig energi.
Jag skulle bli lycklig om alla tog mer eget ansvar. Och att engagera sig där man verkar och bor är en bra början.

Börje Johansson, 52, Ica-handlare i Skogås som engagerar sig i ungdoms- och trygghetsfrågor